o firmě

Objednávejte e-mailem na mazal@ajurv.cz nebo telefonicky na 737 239 522
Ceny koření najdete v souhrném ceníku všech produktů.

Koření se dá rozlišovat též dle účinků
a to na  koření ochlazující, oteplující a neutrální.(některá koření v různém dávkování mají však různé účinky, je třeba při používání k tomu přihlédnout. Dále např.čerstvý zázvor má jiné účinky než zázvor sušený. )
Mezi ochlazující patří:
anýz, fenykl, kardamom zelený, máta peprná, granátové jablko, muškátový květ
Mezi oteplující patří: 
zázvor, hřebíček, asafoetida,bazalka, bobkový list, čili, garam masála,
Mezi neutrální patří: 
kurkuma, koriandr list i semeno, římský kmín - džíra, černé hořčičné semínko, skořice, asafoetida, ámčur - kyselý mangový prášek, kalondží, kálá namak - černá sůl, imlí - tamarind, kardamom černý, kery pattá - karí list, métí - pískavice.
Při aplikace se vždy řiďte pocitem vlastní potřeby, vzhledem k vašemu momentálnímu stavu organismu.

 

Popis koření,

a jeho pozitivní účinky na lidský organismus a  vyváženosti dle principů ájurvédy.

 

Kandovaný cukr

- ochlazující, lze využívat spolu s hřebíčkem při bolestech v krku

 


 

 

 

Trikata

- dle ájurvédské medicíny posiluje zažívání a účinné natrávení potravy. Snižuje překyselení a zažívací problémy.při onemocnění dýchacích cest, při horečkách
Složení: směs dlouhého pepře, černého pepře a zázvoru
Dávkování: doporučuje se 1/4-1/2 lžičky před jídlem, zapít teplou vodou.
Balení: 50 gramů 

  

 Dáta másala

- pro přípravu BÍLÉHO ČAJE , který je v důsledku účinku směsi koření mírně prohřívající, čímž upravuje trávení, posiluje dýchací cesty, pomáhá vyrovnávat tělesnou teplotu , přispívá k dobré náladě a celkově harmonizuje
Složení: skořici, kardamom, pepř, zázvor, hřebíček , směs je sušená a drcená
 

 


 Palmový cukr

- přírodní cukr, kterému tělo rozumí, součást zdravé výživy

 


 Stevya

-  nejsilnější přírodní bylinné sladidlo nejen pro cukrovkáře.Dodává se jako tinktura nebo jako prášek. V  prášku v sáčcích, jeden sáček-sladivost jako 5 kostek cukru.

 

 


 Pačak

Speciální kvalitní přírodní směs koření a sušených ovocných plodů vynikající chuti na dochucení různých pokrmů.
Složení: dlouhý pepř, mango (sušená dužina), Feaula asafoetida (pryskyřice), sušená šťáva z granátového jablka, Embelica officinalis (sušený plod), Terminalia cheluba (sušený plod), zázvor (kořen), římský kmín (semena), kamenná minrální sůl, černý pepř, amonium chlorid (prášek)
Použití: K okořenění polévek, hotových i studených pokrmů, salátů

 


 Fenikl

Složení: Fenykl - Foeniculum Bulhare
Účinky: považovaný za nejzdravější koření. Vhodný při bolesti břicha, špatném zažívání, plynatosti, křečích a dalších stavech, jako je průjem, zvracení. Několik semínek rozžvýkaných po jídle podporuje trávení a chrání před plynatostí a křečemi.
Použití: Používá se v malém množství pro výrazné aroma, ale vhodné do všech pokrmů.Často se používá v kombinaci spolu s koriandrem a římským kmínem


 Horalka

Směs nasušené zeleniny bez soli.
Složení: sušená kořenová zelenina (mrkev,celer,kořen petržele), sušená cibule , sušená petrželová nať
Použití: na ochucení pokrmů - do polévek, omáček, pomazánek, k pečení....

 


 Rása

Speciální kvalitní přírodní směs koření na dochucení.
Složení: kmín, koriandr, horčičné semeno
Použití: k ochucení polévek, zeleninových jídel, obilných i luštěninových karbanátků a placiček. Užití jak v orientální, tak i v české kuchyni.

 


 Římský kmín

Jedno ze základních koření při vaření v bio kvalitě. Celá semínka.
Složení: Cuminum cyminum
Účinky: stimuluje trávení, snižuje nadýmání. Odstraňuje trávící obtíže. Zlepšuje vstřebávání minerálních a stopových prvků. Působí proti průjmu (zamíchat špetku do podmáslí), zvracení a bolestem žaludku i břicha.
Použití: často se používá s hořčičnými semínky na počátku vaření. Blokuje negativní účinek při přejídání a u těžkých jídel

 


 Koriandr 

Složení: Koriandr  - Coriandrum sativum
Účinky:  Působí proti nadýmání, bolestem břicha, u špatného zažívání, zvracení, proti střevní infekci, snižuje vnitřní horkost a žár, je účinný na kožní vyrážky, pomáhá při zánětu močového ústrojí, příznivě působí při nadýmání
a křečích v zažívacím traktu, stimuluje činnost žaludku, zvyšuje Agní v žaludku,
pomáhá při nadměrné žízni, používá se při infekcích močovodu
Použití: Doplňuje pikantní pokrmy, celkově vhodný v každém období. Snižuje ostrost a pálivost některých jídel.

 


 Hořčičná semínka tmavá

Složení: Černá hořčice - Brassica nigra
Účinky: Velmi vhodné v chladnějším klimatickém pásmu jako je naše země. Stimuluje trávení a likvidují toxiny. Podporuje účinek jiných koření použitých při vaření daného pokrmu. Urychluje metabolismus.
Použití: Základní koření na počátku vaření mnoha pokrmů.

 


 Mango prášek

Mango sušené pro dochucování pokrmů.
Účinky: mango dochucuje pokrmy slané i sladké.
Složení: mango sušené
Dávkování: do pokrmu zamíchat jen špetku.
Neobsahuje glutaman sodný.


 

Sezamová semínka

Sezamové semínko, které u nás v poslední době přichází do obliby, zvláště u pekařských výrobků. Obsahuje až 57 % oleje - velmi kvalitního a lidskému zdraví prospěšného.Sezam je tišící , uklidňující a výživný z hlediska ájurvédy vhodný pro konstituci váta. Sezam má i značný obsah bílkovin - 21 %, dále asi 14 % sacharidů, velké množství minerálních látek - hlavně fosforu, draslíku a hořčíku, dále vápníku, železa, mědi a manganu a dalších látek. V kuchyni se používají celá nebo i drcená semena na sladké i slané pečivo.
Známá, velmi sladká pochoutka v arabských zemích chalva (halva) je často právě ze sezamu. Opraženými semínky se sypou okurkové i majonézové saláty, obložené chlebíčky apod. Používají se i na minutky, grilované pokrmy, karbanátky, kuře, ryby.


 

Tandoori Masala

Tato směs se vyrábí­ podle starých receptur a je určena k pří­pravě drůbeže, masa, polévek, omáček, do těsta k obalování i do zeleniny. Původní­ receptura obsahuje hodně kurkumy a byla ví­ce žlutá, později se do ní­ začalo přidávat červené 
Složení:
Koriandr, sůl, řecké seno, římský kmín, skořice, chilli, černý pepř, zázvor, cibule,
česnek,muškátový květ, bobkový list, muškátový oříšek, kyselina citronová,
hřehřebíček, kardamon, hořčičné semínko


Zázvor

Používají se dva druhy zázvoru, čerstvý a sušený. Čerstvý je účinnější a přesto jsou případy, kdy je lépe používat sušený zázvor. Oba dva druhy jsou nepostradatelným a velice ceněným prostředkem užívaným v ájurvédě a alternativní medicíně.

snímek          snímek

Zázvor je součástí léků používaných při léčbě žaludečních onemocnění a bolestí. Léčí též poruchy trávení. Je velmi účinný při tuhnutí svalů a svalových křečích. Tehdy naneseme ohřátý, nastrouhaný zázvor na bavlněnou látku nebo jakýkoli větší list, a to zázvorem ven, aby nedošlo ke spálení citlivějších míst. Jsou i případy, kdy jej můžeme nanést přímo na kůži. Je užitečné mít doma zázvorový sirup, neboť je to velmi dobrý a účinný lék při běžném nastydnutí, kašli, rýmě, astmatu, onemocnění průdušek a horních cest dýchacích. Stačí několik kapek do vlažné vody a pít několikrát denně. Můžeme jej užívat i preventivně. Pro případ špatného trávení provázeného pocitem hladu je výborná kombinace zázvorové šťávy smíchané v poměru 1:1 s citrónovou šťávou a černou solí. Podáváme na lžičce a zapíjíme vodou nebo užíváme ve formě kuliček. Naopak při nechutenství a pocitu nečistého jazyka a neprůchodného hrdla je dobrá kombinace zázvorové šťávy a černé soli. Při zadrhávání v řeči nebo při koktání se doporučuje pasta ze zázvorové šťávy, mangové šťávy a ghí, která se pak přidává do jídla nebo se naředí a kloktá. Na ochraptělý hlas nebo pokašlávání stačí cucat kousky čerstvého zázvoru, dokud problém nezmizí. V případě častého zvracení nebo nutkání k zvracení smíchejte zázvorovou a cibulovou šťávu 1:1 a podávejte na lžíci. Na cukrovku je dobré používat zázvorovou šťávu s kandovaným cukrem nebo přímo kandovaný zázvor. Při revmatických problémech se kromě zázvorových obkladů používá i sušený zázvor, a to vnitřně, zapíjen vodou. Na bolesti hlavy pomáhá zázvorový obklad. Bodne-li nás hmyz, je dobré použít zázvorovou šťávu na zmírnění bolesti a částečné jako protilátku a dezinfekci.


Adžvajn
Carom seed

Malinká semínka, která vůní připomínají oregáno.

snímek
Pomáhají pročišťovat krev. Má protikřečové účinky, ulevuje při kolikové bolesti, pomáhá př průjmu, zvracení, i při nadýmání .V kombinaci s tukem má oteplující účinky. Přidává se do těsta, ze kterého se dělají purí a slané pečivo.
snímek

 



Asafoetida

Asafoetida má podobné účinky jako česnek ale nedráždí tak žaludeční sliznici, podporuje trávení a chuť k jídlu, stimuluje, je baktericidní, posilující, dobrá na srdce, vyrovnává krevní tlak, napomáhá odbourávání jedů, špatného cholesterolu, působí proti vystřelujícím bolestem a nadýmání. Odstraňuje žaludeční obtíže a zahlenění, choroby žaludku, ztrátu vědomí a mdloby, epilepsii, kašel. Tekutá klovatina působí proti obstrukcím v těle a stimuluje především trávicí funkce. Posiluje nervy a plíce, působí povzbudivě na krevní oběh a sekreci. Při dlouhodobém užívání, třeba i v malých dávkách, vyvolává štiplavé podráždění v krku, podobně jako cibule, plynatost, průjem a pálení při močení. Těkavý olej však nezůstává v těle dlouho, je rychle vyloučen močí a potem, kde může být snadno zjištěn.
snímek           snímek
Asafoetida je také považována za látku vypuzující hlen, podporující močení a menstruaci. Zabraňuje nadýmání a také vzniku chorob sleziny a močového měchýře, je prospěšnou pro ochrnuté pacienty. Je velmi oceňována při léčbě kašle a dýchacích potíží. Základní dávka asafoetidy je 1 g.
Při nervových chorobách, jako je obrna lícního nervu, částečné ochrnutí a křeče, je asafoetida velice účinná. Rovněž i při léčbě malárie. Další oblastí, kde asafoetida provádí zázraky, je hysterie - psychoneurotická choroba, při níž se potlačené komplexy odštěpí od osobnosti a dají vznik hypnotickým stavům (na příklad náměsíčnosti či ztrátě paměti) -, která se projevuje mnoha tělesnými symptomy, jako jsou tiky, ochrnutí, slepota a hluchota. Pacient je nesmírně citově labilní a afektovaný. Asafoetida odstraňuje mnoho z těchto symptomů. Stejně zázračný vliv má také na černý kašel a na velmi bolestivé srdeční potíže či anginu pectoris a na křeče, které někdy následují po neobyčejně sužujících, vystřelujících bolestech. U takzvané Globovy hysterie se objeví na břiše kulatá boule, roste a pohybuje se směrem k hrudníku. Asafoetida je i v tomto případě velmi účinná.
Asafoetida je podle ájurvédy hořká a mastná, řízná, ostrá, silně pálivá a následně hořká pryskyřice.
Poznámka: Při chorobách plic je nejlepší podávat asafoetidu syrovou, neboť je silnější a účinnější. Při chorobách břicha může asafoetida působit dráždivě, proto je lépe ji přijímat smaženou. Nesmažená asafoetida způsobuje zvracení.


Čát masála

snímekJe základní směsí, která vylepší chuť studeným i teplým jídlům a nápojům. Lze ji používat místo soli, je vhodná do jogurtu, zeleninových i ovocných salátů a šťáv, na topinky, chlebíčky, do pomazánek, polévek, na smažené hranolky, chipsy, sušenky, a do naklíčených obilovin. Zkuste ochutnat chléb s máslem a čát masálou. Podle ájurvédy mají jednotlivé složky následující účinky: proti nadýmání a bolestem břicha (černá sůl), proti střevním potížím (černá sůl), k léčbě bronchitidy (pipal), proti onemocnění sleziny (pipal), pro usnadnění trávení (asafoetida, hřebíček, pipal), k odbourávání jedů a hlenů (asafoetida ka, džíra), baktericidní (asafoetida), k posílení činnost srdce (asafoetida), zabránění plynatosti (hřebíček, džíra), jako diuretikum (hřebíček, koriandr), prevence koliky (hřebíček), afrodiziakum (koriandr), projímací účinky (černá sůl), proti žaludečním potížím (asafoetida), regulace vnitřní teploty (máta, zázvor, hřebíček), proti kašli a astmatu (černý pepř, hřebíček, černá sůl).
snímek

Složení: asafoetida, hřebíček, černá sůl, pipal, amčur ( mangový prášek), džíra (ind. kmín), čili, máta, zázvor, koriandr.



Černá sůl (Kálá nanak)

 


snímek
Používá se do slaných nápojů, ovocných šťáv a do luštěnin, hodí se též do omáček, čatní, pickles, do sosů a jiných pikantních pochutin. Má speciální aroma, obsahuje mnoho druhů minerálů a proto je součástí mnoha ájurvédských léků. Používá se zejména při střevních potížích a bolestech břicha. Má projímavé účinky. Podporuje trávení, používá se při onemocnění dýchacích cest, na kloktání i vnitřně ve směsích. Je zdravější ji používat místo bílé soli.neměla by se tepelně zpracovávat. Obsahuje velké množství minerálních látek , železa a syřičitanů, které mají protiparazitální účinky. Při dýchacích problémech a zánětech v krku se používá ke kloktání a k inhalaci 

 


Garam masála

 


snímekJedna z nejznámějších indických směsí koření. Je označována jako královské koření. Je oteplující, což prozrazuje její název GARAM (= horko), MASÁLA (= směs koření.) Používá se do slaných jídel, tzv. sabdží - dušené zeleniny.  Při chudokrevnosti,do každého jídla při tepelném zpracování.
Složení: koriandr, džíra, hřebíček, kardamom, čili, pískavice, skořice, zázvor, černý pepř, karí list, muškátový oříšek a asafoetida.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Ghí - přepuštěné máslo

Podle ájurvédy představuje ghí nejvhodnější tuk pro člověka. Je nejlépe stravitelný, dobře se vstřebává i přes kůži a proto je nezbytnou součástí mnoha ájurvédských léků. Ghí vydrží téměř neomezeně dlouhou dobu bez jakýchkoliv konzervačních látek. Je považováno za vysoce satvickou potravinu. Ghí je velmi čisté a plné energie. Proto se z něj připravují mnohé pokrmy v ášramech (centra duchovně hledajících lidí, zpravidla založené silnou duchovní osobností), zvláště sladkosti. Ghí velmi dobře slouží jako ostatní tuky nebo oleje. Můžeme na něm připravovat smažená nebo pečená jídla, potírají se jím čapáty i jiné indické placky. Sladkosti z ghí dlouho vydrží, jsou dobře stravitelné a přinášejí mnoho enrgie. V Indii se provádí při příležitosti narození dítěte jeden obřad, při němž se dítěti podává lžíce ghí s medem.
Ghí (tuk) je nepostradatelnou výživou pro plíce, srdce a kůži. Je základem všech léků na kožní choroby. V případě suché nebo popálené kůže či rtů je čisté ghí nejúčinnějším lékem. Pro jiné druhy kožních chorob se do ghí přidávají různé byliny dle potřeby.
Pro miminka je ghí nejlepší pleťovou výživou a tonikem. Při přípravě léčivých obkladů se ghí maže na listy, které se zahřívají a poté se přikládají na postižená místa. Ghí je také součástí mnoha léků jako je čavanpráš nebo brahmarsaien, kde působí jako tonikum lidského těla. V případě onemocnění některých orgánů se míchají s ghí různé minerály ve formě popela, aby je tělo mohlo dobře strávit. Na uvolnění bolestí ucha se ghí maže dovnitř a do jeho okolí. Maminky by měly pro své děti připravovat výživnou směs medu, ghí a kandovaného cukru. Při silné únavě se doporučuje masáž s ghí nebo jeho konzumace. Ghí se také používá k dosažení krásnější a lesklejší pleti. Naneseme tenkou vrstvu na pokožku, necháme chvíli působit a potom jemně vmasírujeme. V ájurvédě je velice ceněné staré ghí. Ghí starší deseti let se nazývá purána ghí a je velmi účinné při léčbě plicních a srdečních chorob. Současně je to silné tonikum pro celý organizmus. Dále je také vynikající při chronických bolestech kloubů. Sto let staré ghí je velikou vzácností, přesto se dá ještě vyjímečně sehnat. Takové ghí je pak vskutku zázračným lékem pro nervové choroby, neuralgické problémy, ostrou bolest hlavy, astma, revma, bolesti a tuhnutí kloubů, ostré pálení kůže na rukách a nohou a na nemoci očí. Toto sto let staré ghí vypadá jako zem a na dotek je suché. Před použitím se musí nejméně stokrát proprat ve vodě, aby se zvýšily jeho účinky. Ghí starší více jak sto let se nazývá mahá ghí (velké ghí) a je to velice účinný lék ke snížení vát a kaf dóš. Dají se s ním vyléčit nemoci vzniklé zvýšením těchto dóš.

 

 


Kardamon

Od dávných dob byl v Indii kardamom přidáván do sladkých a vonných přípravků a nápojů. Ájurvéda jej také používá ke zlepšení chuti většiny svých léčivých preparátů, jako jsou prášky, pilulky, lektvary a podobně. Jsou různé druhy kardamomových semínek a všechny jsou silně aromatické, stimulující a působící proti nadýmání a plynatosti. Jsou také znamenitým povzbuzujícím prostředkem a žaludečním lékem. Takto účinkují esenciální oleje, které kardamom obsahuje.
snímek
Podle ájurvédy jsou semínka hořká, ochlazující a silně aromatická. Někdy dávají vznik potížím se žlučníkem. Působí proti jedům, a mohou také způsobit potrat. Jsou užitečná při svrabu a svědění provázejícím kožní onemocnění. Kardamom s úspěchem používáme při onemocnění ledvin, močového měchýře a rekta. Je také ceněn jako vonný prostředek působící močopudně, jako projímadlo, dále při onemocnění žaludku, nadýmání a plynatosti. Je posilujícím lékem na srdce, zmírňuje záněty a pomáhá při bolestech hlavy, zubů a uší, rovněž i při jaterních, hrudních a krčních potížích.
Prášek vzniklý smícháním stejného množství pražených kardamomových a anýzových semínek spolu s kmínem se podává v dávce jedné čajové lžičky jako dobrý prostředek podporující trávení.
Výtečný žaludeční lék se připraví umletím a smícháním stejného množství kardamomu, suchého zázvoru, hřebíčku a kmínu.
V Indii se doporučuje žvýkat samotný kardamom nebo kardamom s vodou k dosažení příjemné vůně a pocitu pohody. Tento postup je nejlepší při bolestech žaludku způsobených poruchou trávení a plynatostí. Kardamom posiluje srdce a udržuje laskavou a příjemnou mysl a povahu.
Ájurvéda považuje užití kardamomu za prospěšné u těch onemocnění zažívacího traktu, která se projevují jeho slabostí nebo zánětem. Kardamom je doporučován v případech snížené střevní sekrece nebo při poruše sekrece žluči.
Důkladné rozžvýkání a spolknutí semen kardamomu zažehná žaludeční nevolnost, závrať a hromadění slin v ústech, stejně jako sklon ke zvracení. Jiným opatřením k překonání závratě a tendence ke zvracení je požití kardamomového prášku ve sklenici citrónové šťávy.
Před zácpou, špatným trávením a hemeroidy chrání polykání celého kardamomu ( i se slupkou) uvnitř sousta přezrálého banánu. Užíváme každý večer před spaním.
Do sklenice mléka dáme na špičku nože kardamomového prášku a dobře povaříme. Pak přidáme lžíci medu nebo práškového kandovaného cukru. Pitím tohoto mléka každý večer dosáhneme vynikající paměti a odstraníme pocit pálení při močení. Působí též jako dobré afrodiziakum.
Do odvaru z kmínových semínek přidáme na špičku nože kardamomového prášku a užíváme vždy jeden šálek. Odstraní nesnáze při jaterních potížích, žaludečních nevolnostech, zvracení a závrati.
Šálek horkého čaje připraveného s kardamomovým práškem se osvědčil jako účinný prostředek odstraňující tělesnou únavu, střevní úplavici, průjem, obstrukci moči a pálení při močení.
Do šálku lehkého kokosového mléka dáme tři až čtyři špetky kardamomového prášku a přidáme dvě lžíce medu. Tímto lékem zastavíme zvracení. Je-li však zvracení příliš úporné, podáváme třikrát denně dva až tři dny. Tato metoda poskytuje vynikající výsledky.
Kardamomová semínka zahřejeme, dáme je spolu s malým množstvím lentiškové pryskyřice (hindsky mastagi, druh jemné pryskyřičné gumy vylučované stromy Pistacia leticus Linn, což je druh pistacie) do sklenice svařeného mléka a podáváme v malém množství. Tento nápoj uklidňuje pálení při močení.
Z kardamomových semínek a z pipalu připravíme prášek. Smícháme s ghí a používáme jako lektvar, tzn. cucáme jako lék. Takto se uzdravujeme ze srdečních chorob způsobených hlenem.
Při kamenech v ledvinách a mosnímekčovém měchýři je účinné podávat kardamomová semínka se semínky okurky.
Šňupáním jemně umletého kardamomového prášku vyvoláme silné kýchnutí, kterým si ulevíme při bolesti hlavy.
Máte-li potíže s trávením po požití velkého množství banánů, pak rozžvýkejte několik zrníček kardamomu.
Poznámka: Při onemocnění plic a srdečních chorobách konzultujte nadměrné používání kardamomu s ájurvédářem


Kurkuma

Kurkuma (oddenek) má žlutou barvu a proto slouží i jako přírodní barvivo. V indické kuchyni se při vaření používá všude tam, kde se užívá sůl (používá se zároveň se solí).

snímekKurkuma má výrazné využití při vnějším ošetření těla. Užívá se i k léčení otoků při výronech. Při těchto zraněních mírní bolest. I citlivost na bolest se snižuje požíváním kurkumy - například v horkém mléce, v jídle. Velmi dobře také čistí kožní póry. Inhalace kurkumy pomáhá proti škytání a při dýchacích potížích. Prášek kurkumy smíchaný s medem nebo ghí v poměru 1:1 pomáhá při kašli a při uvolňování hlenu. V těchto případech se směs užívá 4krát až 6krát denně.
Kurkuma léčí i žloutenku - jedna lžíce kurkumy se smíchá se čtvrt litrem bílého jogurtu. Toto množství se užívá každé ráno na lačný žaludek (hodinu před a hodinu poté se nesmí nic jíst).
Posiluje játra, na vyrážky,i  při vnitřním užití,odebírá horkost, při angínách na kloktání nebo na přímé pití, vhodná pro každého jako koření do jídla
kurkuma čistí krev, podporuje krvetvorbu, upravuje krevní oběh.

 

Více o kurkumě , v knize, která pro svou užitnou hodnotu by neměla chybět v žádné domácnosti.

KURKUMA-koření života

  

 


 


Pipal


Přestože je též nazýván dlouhý pepř, získává se z rostliny od pepře odlišné. Sklízejí se nezralé plody tvaru papriček 15 až 3O mm dlouhých a 3 až 5 mm silných. Usušením dostávají šedou barvu, vnitřní část je černá. Sklizní nezralého plodu získáme ohnivé koření s jemnou vůní a ostrou chutí. Obsahuje pálivou zelenou pryskyřici a esenciální olej. Pipal je v ájurvédě vysoce ceněnou drogou a je základní ingrediencí v kvalitních směsích karí a masálách.
snímek
Dodává chuť k jídlu. Je prospěšný při bronchitidě, bolestech břicha, při chorobách a zvětšení sleziny, nádorech a také při ascitu (vodnatelnosti břicha).
Pipal je součástí mnoha dráždivých šňupavých tabáků. Povařený se zázvorem, hořčičným olejem, kravským mlékem a tvarohem tvoří účinný liniment (tekutou mast) velmi užitečný při ischiasu a ochrnutí. Snižuje horkost, zahušťuje žluč, ředí hlen.
Při chronické bronchitidě a kašli je rozšířeno používání odvaru z nezralých plodů a kořene pipalu. Tím se dosáhne úlevy - pomalu, ale jistě.
Pipal má různé užití, je-li podáván spolu s dalšími různými drogami. Často se kombinuje s medem při kašli, dechových obtížích a horečce; takto také posiluje intelekt, potenci a trávicí schopnosti. Spolu s palmovým cukrem pomáhá při horečce, chorobách srdce, špatném trávení, nechutenství. Prášek z pipalu a suchého zázvoru je podáván spolu s palmovým cukrem k odvrácení vystřelujících bolestí břicha, otoků a trávicích obtíží. Šťáva z pipalu povařená se šťávou z nímového listu účinně působí ve formě nosních kapek při epilepsii. Užívání prášku s medem léčí sklon k záchvatům. Kořen pipalu povzbuzuje trávení, je pálivý, lehce suchý, zvyšuje kyselost žaludku, odstraňuje hlen, avšak zhoršuje žaludeční potíže. Je léčebným prostředkem proti tuberkulóze a má účinek při chorobách sleziny a infekci způsobené střevními parazity. Pipal je stejně jako černý pepř určen zejména pro léčbu trávicích potíží, ale léčí i nemoci plic a dělohy. Starý pipal je v Indii považován za léčebně účinnější nežli čerstvý.
Pipal je znamenitý při postižení plic. Úspěšně se používá při kašli a také pro vypuzení hlenu při plicní tuberkulóze a mnoha dalších respiračních chorobách. V kombinaci s medem je hojně používán při trávicích potížích, dále k vyvolání zvracení a k navození procesu omlazení organismu. Jeho nadměrná konzumace však způsobuje překyselení žaludku.

 



Pískavice (méthí) -dodává se jako celá semena, mletá semena nebo jako listy 

(platí pro semena)
je teplé koření vhodné k domácímu léčení. Reguluje teplotu, vyvolává pocit hladu a je to rovněž výborný lék proti zvracení - lžička semen se smíchá s jogurtem nebo kefírem a jí se. Stejné použití je i proti průjmu. Pasta ze semen (semena se přes noc namočí, poté se rozemelou) se roztírá na kůži jako krém. Kůže je potom lesklá. Pasta působí i proti padání vlasů a lupům. Pasta i namočený prášek se používají také na spáleniny. Lidem trpícím srdečními potížemi pomáhá jíst prášek (mouku) z pískavice s medem v poměru 1:1.
snímek

(platí pro listy)

pískavice mají ochlazující vlastnosti. Jsou lehce stravitelné a velmi dobře regulují trávení. Vaří se jako špenát - jsou trochu hořké. Pití šťávy z listů přispívá k dobrému odpočinku a snižuje teplotu. Pýskavice je vhodná téměř pro každého, v jakékoliv podobě, pro tvorbu červených krvinek a pro cukrovkáře, vhodná  je na játra

 



 

Publikace Ájurvéda a indická kuchyně


V této knize najdete mnoho užitečných rad o základech ájurvédského stravování, mnoho užitečných receprů a jak používat indická ájurvédská koření ve stravě a k léčbě zdravotních problémů.